Sosyal Demokrat Hınçak Partisi (SDHP) (Ermenice: Սոցիալ Դեմոկրատ Հնչակյան Կուսակցություն; ՍԴՀԿ) veya Hınçak olarak da bilinen, en eski ikinci Ermeni siyasi partisidir. … Komitenin amacı, Batı Ermenistan'ı Osmanlı Devleti'nden kopararak Rus ve İran Ermenistanı ile birleştirmek, bu suretle Büyük Ermenistan'ı kurmaktı.

Hınçak ve Taşnak cemiyetleri hangi azınlığın isyan etmesi amacıyla kuruldu?

Müslüman olmayan topluluklardan, fiziki olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun Türkiye topraklarına yakın olmaları nedeniyle, yalnızca Ermeniler bu anlamda bağımsız olamadılar. Ermeniler gelişen milliyetçilik hareketlerinin etkisinde bağımsızlıklarını kazanmak için Hınçak ve Taşnak millî teşkilatlarını kurdu.

Ermeniler ilk defa ne zaman isyan etti?

Türk topraklarýnýn “Ermenileþtirilmesi” gayesiyle Ermenilerin çýkarttýðý ilk isyan, 20 Haziran 1890'da[18] Erzurum'da patlak vermiþtir. Ana yol üzerinde bulunmasý ve Rusya'ya yakýn olmasýndan dolayý Erzurum ihtilal için en müsait merkez olarak görülmüþtür.

Ermeniler hangi cemiyetleri kurdu?

Taşnak Sütyun ve Hınçak Cemiyetleri : Ermeni Patriği Zaven Efendi tarafından kurulmuştur. Mavri Mira ile işbirliği yapmıştır. Bu cemiyetin amacı “Megali Armenia” (Büyük Ermenistan 'ı kurmaktır. Bu hedef doğrultusunda da Çukurova toprakları ve Kara Deniz bölgesinin bir kısmını Ermenistan'a katmak için uğraşmışlardır.

Hınçak ve Taşnak Cemiyeti Neden Kuruldu?

Kuruluş amacı Osmanlı Devleti'nde Ermeniler için özerk bir bölge kurulmasını sağlamak, Ermeni yerleşimlerini muhtemel saldırılarına karşı korumak ve bu uğurda çalışan Ermeni fedai gruplarını bir çatı altında toplamaktı.

Osmanlı Devleti’nde Ermeni sorunu ortaya çıkışına etki eden iç faktörler nelerdir?

Ermeni Meselesi'nin Başlıca Sebepleri olarak; ŞARK MESELESİ ve EMPERYALİZM en önemli sebep olarak görülmektedir. Ermeni Meselesi,emperyalist devletlerin politikalarının bir sonucudur. Ermeni Meselesi'nin ortaya çıkmasında siyasi konjonktürün Ermenilerden istifadeyi gerekli kılmasının büyük payı olmuştur.

Ermeni saldırılarına karşı harekat izni ne zaman verilmiştir?

9 Haziran 1920 tarihinde, Doğu bölgesinde geçici seferberlik ilân ettik. 15'inci Kolordu Komutanı Kâzım Karabekir Paşa'yı Doğu Cephesi Komutanı yaptık. 1920 Haziranında, Ermeniler, Oltu'da kurulan, mahallî Türk yönetimine karşı hareketle, o bölgeyi ele geçirdiler.

Ermeni meselesi nedir kısaca özet?

Ermeni soykırımı, Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan etnik Hristiyan Ermenilerin 1915 ilkbaharından 1916 sonbaharına kadarki dönemde fiziksel olarak yok edilmesini ifade eder. İmparatorlukta yaşayan yaklaşık 1,5 milyon Ermeni bulunmaktaydı. … 1915-1916 yılları arasında Osmanlılar, çok sayıda insanı toplu olarak vurmuştur.